Siirry sisältöön

Tukea teollisoikeuksien suojaamiseen saatavilla

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) jatkaa taloudellisen tuen myöntämistä pienille ja keskisuurille yrityksille tänäkin vuonna. Jos olet pohtinut uusien tavaramerkkien, mallioikeuksien tai patenttien rekisteröintiä, nykyisten rekisteröintien laajentamista tai rekisteröintitarpeiden kartoittamista, nyt saatavilla olevaa tukea kannattaa hyödyntää. Arvosetelillä voi saada takaisin jopa 1500 euroa uusien hakemusten virallisista maksuista.

Tuen määrää on kasvatettu tänä vuonna, eikä tuen saamiselle edelleenkään ole erityisiä rajoituksia. Myös jo vuonna 2021 tai 2022 tukea saaneet yritykset voivat hakea tukea uudelleen. Tavaramerkkeihin, mallioikeuksiin ja esianalyysipalveluun on varattu tukea yhteensä 20 M€, ja patentteihin ja EU:n kasvinjalostajanoikeuksiin yhteensä 2,1 M€. Tästä syystä tukea kannattaa hakea mahdollisimman pian, sillä tukea ei välttämättä riitä kaikille halukkaille.

Korvauksen määrä vaihtelee tuen kohteen mukaan seuraavasti:

 • tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksista maksimissaan 1000 euroa.
  • 75 % EU-hakemusten ja kansallisten hakemusten virallisista maksuista
  • 50 % EU:n ulkopuolisten hakemusten virallisista maksuista
 • IP Scan / IPR-esianalyysipalvelusta 1350 euroa
  • 90 %  palvelun hinnasta (palvelun hinta 1500 euroa)
 • patenttihakemusten virallisista maksuista ja virastojen suorittamista patentteihin liittyvistä uutuustutkimuksista maksimissaan 1500 euroa
  • (tulossa haettavaksi viimeisimmän tiedon mukaan maaliskuussa)
 • EU:n kasvinjalostajan oikeuden hakemusmaksuista: 225 euroa
  • (tulossa haettavaksi viimeisimmän tiedon mukaan maaliskuussa)

Avustusohjelman tarkoituksena on auttaa Euroopan unioniin sijoittautuneita pieniä ja keskisuuria yrityksiä hyödyntämään teollis- ja tekijänoikeuksiaan. PK-yritysrahasto on Euroopan komission aloite, jonka toteutuksesta vastaa EUIPO. Ohjelma on tänä vuonna käynnissä 23.1.–8.12.2023 välisenä aikana.

TUEN HAKEMINEN

Tukea haetaan EUIPO:n sivujen kautta: (linkki EUIPO:n sivustolle).

On tärkeää, että tukipäätös saadaan ennen kuin uusia hakemuksia laitetaan vireille tai IP-Scan-palvelua tilataan, sillä tukea ei voi myöntää jälkikäteen. Uudet hakemukset tai IP Scan-palvelu on laitettava vireille ja haettava ensimmäistä korvausta 2 kuukauden kuluessa myönteisen tukipäätöksen saamisesta.

Tarkempaa tietoa voi myös lukea PRH:n tiedotteesta: (linkki PRH:n sivustolle)

LISÄTIETOJA

Sassa Svahn, EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies

Sassa Svahn

EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies

044 011 1105
«
»