Siirry sisältöön

Sopimukseton brexit EU-tavaramerkkien ja -mallioikeuksien kannalta

Brexit-neuvotteluiden loppusuoran osoittauduttua hyvin vaikeaksi on sopimuksettoman brexitin mahdollisuus käynyt aikaisempaa todennäköisemmäksi.

EU-tavaramerkkien ja EU-mallioikeuksien haltijoiden onneksi myös brittien omat yhtiöt ovat rekisteröineet suuret määrät näitä oikeuksia, joten Britannialla on itselläänkin vahva intressi jatkaa EU-tavaramerkkien ja -mallien suojaa Britanniassa myös Brexitin jälkeen.

Britannian hallitus on nyt julkistanut suunnitelmansa siitä, miten EU-tavaramerkkien ja rekisteröityjen EU-mallioikeuksien suoja jatkuu Britanniassa siinä tapauksessa, että brexit tapahtuu ilman sopimusta EU:n kanssa. Ohjeistus löytyy täältä.

Lähtökohtana on, että kaikki brexitin voimaantulopäivänä 29.3.2019 voimassa olevat EU-rekisteröinnit säilyvät voimassa Iso-Britanniassa siten, että ne muunnetaan kansallisiksi vastaaviksi oikeuksiksi. Tarkoituksena on luoda hallinnollisesti mahdollisimman kevyt prosessi, jolla kansallinen oikeus myönnetään. Suunnitelman mukaan UK-oikeus myönnettäisiin automaattisesti ja siitä tiedotettaisiin rekisteröintien haltijoille. Mikäli joku EU-rekisteröinnin haltija ei halua vastaavaa kansallista oikeutta Britanniassa, on prosessissa opt-out-mahdollisuus

Vireillä olevien hakemusten osalta hakijoille tulee mahdollisuus tehdä yhdeksän kuukauden kuluessa brexitistä uusi kansallinen UK-hakemus, jonka etuoikeuspäiväksi tulee EU-hakemuksen etuoikeuspäivä. Vireillä olevien hakemusten osalta ei tule automaattista tiedoksiantoa ja tällaisesta uudesta hakemuksesta hakijan on maksettava normaalit hakemuskustannukset.

Britannian hallitus selvittää WIPO:n kanssa, miten olisi mahdollista luoda järjestelmä, jolla sellaisten kansainvälisten rekisteröintien, joissa on nimettynä EU, suojaa saadaan jatkettua Britanniassa brexitin jälkeen.

Tarkoituksena on myös luoda täydentävää lainsäädäntöä, jolla rekisteröimättömille malleille annetaan brexitin jälkeen suojaa jäljittelyä vastaan samalla tavalla kuin ne saavat suojaa EU-alueella.

Ohjeistusta tullaan lisäksi myöhemmin täydentämään mm. vireillä olevien oikeudenkäyntien osalta.

«
»