Siirry sisältöön

Korkein oikeus ratkaisi tänään antamallaan ennakkopäätöksellä asian työehtosopimuksen valinnasta asiakkaamme eduksi

Properta Asianajotoimisto Oy edusti menestyksekkäästi työnantajaa kilpailevien työehtosopimusten valintaa koskevassa asiassa, jonka korkein oikeus ratkaisi tänään antamallaan ennakkopäätöksellä (KKO:2021:49).

Asiassa työnantajan kaksi entistä työntekijää olivat vaatineet palkkaansa ahtausalan työehtosopimuksen perusteella, koska he olivat työskennelleet pääosin satama-alueella. Työntekijöiden työsuhteisiin oli sovellettu työnantajan toimesta maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella yhtiön päätoimialan mukaisesti.

Asiassa oli riidatonta, että molempien työehtosopimusten soveltamismääräysten perusteella sinänsä kumpikin työehtosopimus olisi voinut tulla sovellettavaksi työntekijöiden työsuhteisiin.

Korkein oikeus katsoi, että satamassa tehtyjen kuljetustöiden ei voida katsoa muodostavan yksin työntekopaikan perusteella muusta toiminnasta erillistä ja itsenäistä osaa, jotta työsuhteisiin tulisi soveltaa ahtausalan työehtosopimusta. Lisäksi asiassa onnistuttiin näyttämään, ettei työntekijöiden työsuhteisiin noudatettavan työehtosopimuksen valinta ole perustunut satama-alueen työtehtäviin.    

Asian lopputuloksella oli työnantajalle olennainen merkitys, sillä yhtiö ei ole voinut harjoittaa kyseistä liiketoimintaa koko pitkäkestoisen oikeudenkäynnin aikana. Nämä esteet on nyt saatu ratkaistua tämän etujen mukaisesti. 

Jani Pitkänen

Osakas, asianajaja, varatuomari

040 575 8793
«
»