Siirry sisältöön

BREXIT – vaikutukset EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusrekisteröinteihin sekä vireillä oleviin hakemuksiin

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan (UK) eroaminen Euroopan Unionista vaikuttaa myös EU-tavaramerkkeihin ja -mallioikeuksiin. Vaikka ero sinänsä tapahtui jo tammikuussa, EU-tavaramerkki- ja -mallioikeudet ovat voimassa UK:ssa vielä erosopimuksen mukaisen siirtymäajan eli 31.12.2020 saakka. Kun siirtymäaika päättyy vuoden lopussa, eivät EU-tavaramerkit ja -mallioikeudet ole voimassa UK:ssa enää 1.1.2021 alkaen.

Siirtymäajan päättyminen vaikuttaa siten kaikkiin oikeudenhaltijoihin, joilla on joko EU-tavaramerkki- tai -mallioikeusrekisteröintejä tai vireillä olevia EU-hakemuksia.

Rekisteröidyt EU-tavaramerkki- ja -mallioikeudet

UK:n tavaramerkkivirasto tulee siirtymäajan päätyttyä muodostamaan automaattisesti uudet kansalliset UK-rekisteröinnit, jotka vastaavat EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusrekisteröintejä. Uudet kansalliset rekisteröinnit muodostetaan vastaamaan myös kansainvälisiä (Madrid / Hague) rekisteröintejä, jotka on hyväksytty voimaan EU:ssa. On kuitenkin huomioitava, että nämäkin uudet rekisteröinnit tulevat olemaan kansallisia oikeuksia, joten niitä ei enää sen jälkeen voi uudistaa tai hallinnoida kansainvälisen järjestelmän kautta.

Mikäli oikeudenhaltija ei halua yksinoikeutensa voimassaolon jatkuvan UK:ssa, siitä on tehtävä nimenomainen pyyntö virastolle, jotta muodostettu UK-rekisteröinti mitätöidään.

Hakemusvaiheessa olevat EU-tavaramerkki- ja -mallioikeudet

Siirtymäajan päättyessä vireillä olevista EU-tavaramerkki- tai -mallioikeushakemuksista ei automaattisesti muodosteta vastaavia kansallisia UK-hakemuksia. Haltijan tulee itse olla aktiivinen ja hakea vastaavaa kansallista tavaramerkkiä UK:ssa. Hakemuksen etuoikeuspäivä ja muut tiedot tulevat olemaan samat kuin EU-hakemuksessa. UK:n tavaramerkkivirasto tutkii uudelleen ja käsittelee hakemuksen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. EU-hakemukseen perustuva kansallinen UK-hakemus on laitettava vireille 9 kuukauden kuluessa siirtymäajan päättymisestä eli viimeistään 30.9.2021.

Kukka Tommila

Osakas, asianajaja, tavaramerkkiasiamies

040 580 5101
Sassa Svahn

EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies

044 011 1105
«
»