Siirry sisältöön

Uusi EU:n mallioikeuslainsäädäntö

Uudistetut EU:n mallioikeusasetus ja -direktiivi tulivat voimaan 8.12.2024 ja tulevat sovellettavaksi vaiheittain seuraavien vuosien aikana. Suurinta osaa asetuksen säännöksistä sovelletaan 1.5.2025 alkaen (”Vaihe 1”) ja loppuja 1.6.2026 lähtien (”Vaihe 2”). Direktiivin säännökset ovat puolestaan implementoitava osaksi jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä kolmen vuoden kuluessa, 9.12.2027 mennessä.

Uudistuksen tavoitteena oli modernisoida ja selkeyttää mallioikeussääntelyä. Uusi lainsäädäntö huomioi paremmin mm. teknologian nopean kehityksen ja kestävän kehityksen periaatteet, jotka ovat tänä päivänä tärkeitä tekijöitä yritysten toimintaympäristössä.

Mallioikeudella suojataan uusia tuotteiden ja/tai niiden osien ulkomuotoja, eli esimerkiksi fyysisen tai virtuaalisen tuotteen tai tuotepakkausten muotoilua, graafisia symboleita tai käyttöliittymiä, logoja, kirjasintyyppejä ja esimerkiksi ulkomuotojen liikkuvia piirteitä.

Alla poimittuna muutamia olennaisimpia EU:n mallioikeuslainsäädäntöön tulevia muutoksia:

Terminologiaa yhtenäistetään

Termi ”Yhteisön” muutetaan lainsäädännössä muotoon ”Euroopan unioni” ja jatkossa käytetään termejä Euroopan unionin malliasetus (EUDR), rekisteröity EU-malli (REUD / Registered EU Design), rekisteröimätön EU-malli (UEUD / Unregistered EU Design) ja EU:n mallituomioistuin (EU Design Court).

Viraston nimi Euroopan unionin teollisoikeusvirasto (EUIPO / European Union Intellectual Property Office) muutettiin jo aikaisemmin tavaramerkkilainsäädännön uudistusten yhteydessä.

Mallioikeuden määritelmä ja muutoksia yksinoikeuteen

Mallin määritelmään on lisätty mukaan liikkuvat mallit (kuten animaatiot) ja tuotteen määritelmää on tarkennettu kattaen jatkossa nimenomaisesti myös ei-fyysiset tuotteet. Nämä muutokset tarkoittavat käytännössä siis sitä, että mallioikeussuojaa voi hyödyntää entistä paremmin myös virtuaalisissa toimintaympäristöissä.

Jatkossa myös mallin tallentavien tietovälineiden tai ohjelmistojen luominen, lataaminen, kopioiminen ja jakaminen tai jakelu muille ovat mallin loukkaavaa käyttöä. Lisäksi lain uusi sanamuoto sulkee loukkaavan toiminnan ulkopuolelle mallioikeuteen viittaamisen kertoessa esimerkiksi tuotteiden ja varaosien yhteen toimivuudesta tai viittaamisen mallioikeuteen kommentoinnin, kritiikin ja parodian yhteydessä. Mallioikeuksien haltijoilla on jatkossa myös mahdollisuus kieltää loukkaavien tuotteiden kauttakulku EU-alueen kautta. Nämä ja muut muutokset tuovat EU-mallioikeus- ja tavaramerkkioikeuksien säännöksiä yhdenmukaisemmaksi, joka auttaa erilaisten immateriaalioikeuksien loukkausten arvioinnissa. Lisäksi muutokset auttavat myös puuttumaan tehokkaammin mm. 3D-tulostusta hyödyntäviin loukkaustapauksiin.

Korjauslausekkeesta pysyvä säännös EU-alueelle

Korjauslausekkeessa selvennetään mallioikeutta koskevaa poikkeusta, joka koskee moniosaisten tuotteiden korjaamisessa käytettäviä varaosia. Käytännössä tämä säännös tarkoittaa sitä, että jatkossa mallioikeudella ei voida kieltää mallin käyttöä esimerkiksi autojen varaosissa, jotka on tarkoitettu nimenomaan tuotteen korjaamiseksi sen alkuperäisen ulkonäön palauttamiseksi. Varaosan on vastattava ulkonäöltään alkuperäistä osaa ja varaosien myyjien ja/tai valmistajien tulee myös kertoa selvästi tuotteen alkuperästä.

Tällä muutoksella on haluttu yhtenäistää varaosiin liittyvää mallioikeuslainsäädäntöä EU-alueella, joka on ollut tähän saakka hajanainen sekä tukea paremmin kiertotaloutta EU-alueella. Tämä säännös on sisällytetty uuteen direktiiviin ja siirtymäaika saattaa säännös voimaan kansalliseen lainsäädäntöön on kahdeksan vuotta.

Muutoksia maksuihin ja hakemuskäsittelyihin

Hakemuspäivä annetaan vasta hakemusmaksujen suorittamisen jälkeen ja jatkossa rekisteröintiä voi hakea samalla lomakkeella enintään 50 mallille kerrallaan, ilman luokitukseen liittyviä rajoituksia. Uudistushakemukset tulee jatkossa laittaa vireille viimeistään rekisteröinnin päättymispäivänä, kun aikaisemmin uudistushakemuksen on voinut tehdä vielä sen kuukauden viimeisenä päivänä, jolloin rekisteröinnin voimassaolo päättyy. Lisämaksusta uudistus voidaan tehdä 6 kuukauden kuluessa rekisteröinnin voimassaolon päättymisestä.

Hakemusmaksuja yksinkertaistetaan ja suurelta osin lasketaan, mutta uudistusmaksuihin tulee merkittävät korotukset. Uusia hintoja sovelletaan 1.5. lähtien, joten uudistushakemukset kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa vireille ennen tuota päivämäärää.

Käyttöön uusi D-rekisteröintitunnus

Jatkossa rekisteröityjen mallioikeuksien haltijat voivat merkitä tuotteisiinsa uuden D-symbolin (D-kirjain ympyrän sisällä). Merkintä vastaa rekisteröidyn tavaramerkin R-symbolia ®.

Sassa Svahn

EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies

044 011 1105
«
»